Ce inseamna contrafacerea unei piese de schimb?

Contrafacerea pieselor de schimb reprezintă reproducerea, prin copiere sau imitare, a unei piese, dar şi fabricarea, folosirea şi/sau punerea în circulaţie (comercializarea), fără drept, a unei mărci, însemn, desen sau model al constructorului, inducând astfel în eroare publicul cu privire la calitatea, performanţele şi fiabilitatea acelei piese.


Calitatea pieselor contrafăcute este inferioară calităţii pieselor de origine Dacia, fapt demonstrat prin testele pe care grupul Renault le realizează periodic.Piesele contrafacute pun in pericol viata


Pe piata din Romania, cele mai multe piese auto de schimb contrafacute sunt elemente de caroserie, elemente ale sistemului de franare si ale celui de directie. Calitatea indoielnica a acestor piese poate pune in pericol viata masinii si chiar pe cea a soferului.

O placuta de frana contrafacuta se comporta diferita fata de cea de origine. La 130 de km/h, distanta de franare a unui vehicul echipat cu placute contrafacute este cu 30 de metri mai mare decat cea a unui vehicul echipat cu placute de frana de origine.

Acelasi lucru se intampla si cu filtrele de ulei contrafacute, care scad durata de viata a masinii si afecteaza performantele motorului. Exemplu: un filtru de ulei contrafacut pentru modelul Dacia Logan are o retentie de patru ori mai mica fata de cea a filtrului de origine. Rezultatul este o imbatranire prematura a motorului sau chiar griparea acestuia.

Ce piese pot fi contrafacute?

Se consideră contrafăcute:
• toate piesele vizibile pe un vehicul (grilă calandru, capota, bară protecţie, aripă, far, etc.), care poartă amprenta logo-ului, în virtutea dreptului asupra mărcii, şi cele care definesc design-ul acelui vehicul.
• toate piesele dintr-un vehicul, dacă marca/logo-ul constructorului apare pe produs, pe ambalaj sau pe etichetă, fără acordul titularului acelei mărci/logo.

Placute frana originalePlacute frana contrafacute


Bara fata Logan de origine

Bara fata Logan contrafacuta


Vezi teste comparative piese originale versus piese contrafacute.